Oświadczenie Billa Schmiedera, prezesa firmy Raytheon International na Europę, w związku z ogłoszoną przez MON informacją o wystosowaniu zapytania ofertowego (LOR) do rządu Stanów Zjednoczonych w sprawie pozyskania systemu Patriot

W związku z ogłoszoną dzisiaj przez MoN informacją o wystosowaniu zapytania ofertowego (LOR) do rządu Stanów Zjednoczonych w sprawie pozyskania systemu Patriot, Bill Schmieder, Prezes Raytheon International na  Europę, wydał następujące oświadczenie:

Złożone przez Polskę zapytanie ofertowe (Letter of Request) w sprawie sprawdzonego w boju systemu Patriot to ważny krok w kierunku zagwarantowania, że państwo polskie będzie dysponowało systemem obrony przed zaawansowanymi i ewoluującymi zagrożeniami ze strony rakiet balistycznych i manewrujących, samolotów oraz dronów. Raytheon będzie ściśle współpracował z polskim przemysłem i nadal  wspierał rządy Stanów Zjednoczonych i Polski w procedurze Foreign Military Sales (FMS), aby Polska stała się  kolejnym państwem NATO użytkującym system Patriot i dołączyła do szybko rosnącego grona państw partnerskich Patriota.

Następnie Bill Schmieder dodał:

Raytheon jest zaszczycony wyborem przez Polskę sprawdzonego w walce systemu Patriot, najnowocześniejszego i najbardziej skutecznego systemu obrony przeciwrakietowej na świecie. Patriot dysponuje niezrównanymi możliwościami. Został użyty w walce przez 5 państw. Od 1 stycznia 2015 r. w trakcie operacji bojowych przechwycił ponad 100 taktycznych pocisków balistycznych. Raytheon będzie ściśle i na zasadach partnerskich współpracował z polskim przemysłem oraz  rządami Polski i USA, aby dostarczyć Polsce ten niezwykle istotny system obronny.

PGZ zakończyła proces negocjacji offsetowych z  Raytheon Missiles & Defense oraz Northrop Grumman PGZ zakończyła proces negocjacji offsetowych z  Raytheon Missiles & Defense oraz Northrop Grumman
Pracownicy Raytheon Technologies posprzątali park w Warszawie Pracownicy Raytheon Technologies posprzątali park w Warszawie
Pracownicy Raytheon Technologies posprzątali park w Warszawie
Raytheon przekazał weteranom bilety do Centrum Nauki Kopernik Raytheon przekazał weteranom bilety do Centrum Nauki Kopernik
Raytheon przekazał weteranom bilety do Centrum Nauki Kopernik
„Zapraszamy dziewczyny do świata inżynierii!” to wydarzenie, które rokrocznie organizuje firma Collins Aerospace, wchodząca w skład Raytheon Technologies. W tym roku przeprowadzono 56 sesji w 13 państwach świata. „Zapraszamy dziewczyny do świata inżynierii!” to wydarzenie, które rokrocznie organizuje firma Collins Aerospace, wchodząca w skład Raytheon Technologies. W tym roku przeprowadzono 56 sesji w 13 państwach świata.
Raytheon Missiles & Defense wspiera lokalne społeczności Raytheon Missiles & Defense wspiera lokalne społeczności
Raytheon Missiles & Defense wspiera lokalne społeczności
Polskie zakłady WZŁ-1 zapewnią wsparcie dla Raytheon Missiles & Defense i programu „Wisła” Polskie zakłady WZŁ-1 zapewnią wsparcie dla Raytheon Missiles & Defense i programu „Wisła”