Oświadczenie Billa Schmiedera, prezesa firmy Raytheon International na Europę, w związku z ogłoszoną przez MON informacją o wystosowaniu zapytania ofertowego (LOR) do rządu Stanów Zjednoczonych w sprawie pozyskania systemu Patriot

W związku z ogłoszoną dzisiaj przez MoN informacją o wystosowaniu zapytania ofertowego (LOR) do rządu Stanów Zjednoczonych w sprawie pozyskania systemu Patriot, Bill Schmieder, Prezes Raytheon International na  Europę, wydał następujące oświadczenie:

Złożone przez Polskę zapytanie ofertowe (Letter of Request) w sprawie sprawdzonego w boju systemu Patriot to ważny krok w kierunku zagwarantowania, że państwo polskie będzie dysponowało systemem obrony przed zaawansowanymi i ewoluującymi zagrożeniami ze strony rakiet balistycznych i manewrujących, samolotów oraz dronów. Raytheon będzie ściśle współpracował z polskim przemysłem i nadal  wspierał rządy Stanów Zjednoczonych i Polski w procedurze Foreign Military Sales (FMS), aby Polska stała się  kolejnym państwem NATO użytkującym system Patriot i dołączyła do szybko rosnącego grona państw partnerskich Patriota.

Następnie Bill Schmieder dodał:

Raytheon jest zaszczycony wyborem przez Polskę sprawdzonego w walce systemu Patriot, najnowocześniejszego i najbardziej skutecznego systemu obrony przeciwrakietowej na świecie. Patriot dysponuje niezrównanymi możliwościami. Został użyty w walce przez 5 państw. Od 1 stycznia 2015 r. w trakcie operacji bojowych przechwycił ponad 100 taktycznych pocisków balistycznych. Raytheon będzie ściśle i na zasadach partnerskich współpracował z polskim przemysłem oraz  rządami Polski i USA, aby dostarczyć Polsce ten niezwykle istotny system obronny.

DEMARKO podpisało umowę z Raytheon Missiles & Defense dotyczącą produkcji specjalistycznych naczep transportowych do obsługi sprzętu systemu Patriot w ramach programu WISŁA
TELDAT uhonorowany przez Raytheon IDS nagrodą „Doskonały Dostawca” TELDAT uhonorowany przez Raytheon IDS nagrodą  „Doskonały Dostawca”
TELDAT uhonorowany przez Raytheon IDS nagrodą „Doskonały Dostawca”
Raytheon zakończył pierwszą rundę testów nowego radaru LTAMDS Raytheon zakończył pierwszą rundę testów nowego radaru LTAMDS