W związku z ogłoszoną dzisiaj przez MoN informacją o wystosowaniu zapytania ofertowego (LOR) do rządu Stanów Zjednoczonych w sprawie pozyskania systemu Patriot, Bill Schmieder, Prezes Raytheon International na  Europę, wydał następujące oświadczenie:

Złożone przez Polskę zapytanie ofertowe (Letter of Request) w sprawie sprawdzonego w boju systemu Patriot to ważny krok w kierunku zagwarantowania, że państwo polskie będzie dysponowało systemem obrony przed zaawansowanymi i ewoluującymi zagrożeniami ze strony rakiet balistycznych i manewrujących, samolotów oraz dronów. Raytheon będzie ściśle współpracował z polskim przemysłem i nadal  wspierał rządy Stanów Zjednoczonych i Polski w procedurze Foreign Military Sales (FMS), aby Polska stała się  kolejnym państwem NATO użytkującym system Patriot i dołączyła do szybko rosnącego grona państw partnerskich Patriota.

Następnie Bill Schmieder dodał:

Raytheon jest zaszczycony wyborem przez Polskę sprawdzonego w walce systemu Patriot, najnowocześniejszego i najbardziej skutecznego systemu obrony przeciwrakietowej na świecie. Patriot dysponuje niezrównanymi możliwościami. Został użyty w walce przez 5 państw. Od 1 stycznia 2015 r. w trakcie operacji bojowych przechwycił ponad 100 taktycznych pocisków balistycznych. Raytheon będzie ściśle i na zasadach partnerskich współpracował z polskim przemysłem oraz  rządami Polski i USA, aby dostarczyć Polsce ten niezwykle istotny system obronny.

wróć do: Aktualności, Oferta dla Polski